تحلیل و تفسیر شعر «بی نیاز»
لذا ، چون قرار بر تحلیل آهنگ های شخص «حامد زمانی» داریم و آواز یک خواننده نیز طابع آهنگساز آن اثر می باشد و همچنین این ترانه هرگز در میان مردم اجرا نشده است ! به همین علت تنها به توضیح مختصری در مورد موسیقی این قطعه ، نحوه خوانندگی و اجرای ایشون در نماهنگ مذکور اکتفا می نمایم .
آهنگساز این قطعه با یک ملودی معصومانه و سرافرازانه که یاد آور آرامش حاصل از سال ها سختی کشیدن و مقاومت ورزیدن دلیرانه ملت انقلابی ایران است ، فضای بسیار وسیع و امیدوارانه ای را از فرداهایمان در پیش چشمان ما می گشاید و ایمان به خدا و اعتماد به نفس ملی مان را بالا برده و سعی در تفهیم نمودن هویت بخشی موجود در محتوای شعر مورد نظر دارد .
«حامد زمانی» این بارآهنگسازش شخص دیگری است اما با این حال با دقت و وسواس بیشتری می خواند تا کار همکارش دقیقا همان طور که از او خواسته از آب در بیاید ! آفرین به این مطیع بودن به جا ، امانت داری و فروتنی! و آفرین به آهنگ ساز این اثر ! ملودی ، ترکیب سازها و انتخاب خواننده اش عالی بوده ! با اینکه این سبک از ملودی سازی رو در بقیه آهنگ های«حامد زمانی» پیدا نمی کنیم اما باید اعتراف کنیم که«حامد زمانی» به خوبی از پس این شکل و شیوه متفاوت بر اومده و به یاری خدا و با کمک همکارانش اثری دلنشین و ماندگار رو خلق کرده !
در نماهنگ یاد شده نیز با اینکه «حامد زمانی» تجربه ، قدرت و شهرت امروزینش رو نداشته اما با کمال تعجب اجرایی کاملا مسلط ، متمرکز و موثر رو به نمایش گذاشته و این واقعا جای تحسین داره !
**************
«بی نیاز»
۱-من و بشنو ! من و بشنو ! که امروز صدای اقتدار این دیارم / برای گفتن از آینده با تو یه عالم واژه های تازه دارم
-شاعر با این که از شنوا بودن دشمن مطلع هست اما انگار برای به رخ کشیدن مفتخرانه قدرتمندی جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی از تمامی مردمش به دشمن نهیب می زند : «من و بشنو ! من و بشنو !» که من در عصر حاضر یکی از واضح ترین بروز و ظهورهای مشروعیت و اقتدار این حکومت اسلامی ، یعنی صدای همراهی مردم کشورم با حکومت اسلامیش هستم ! و در واقع شاعر ، مردم ایران را «صدای اقتداراین دیار» معرفی می کند . و سپس به دشمن خاطر نشان می کند که در آینده پیشرفت ها و شگفتی های تازه ای را هم در غالب واژه ها از این مردم غیور خواهی شنید !
۲-یه عمره دشمنم بودی واین بار باید واسه شنیدن بی صدا شی/ تو فکرشم نمیکردی یه روزم، تو این بازی خودت بازنده باشی
-اینجا شاعر در حالی که دشمن را تحقیر می کند به او می گوید : « با این که یک عمر به دشمنی خود با ملت ما افتخار می کردی و ما را و حقوق ما را نادیده می گرفتی اما اکنون با نهایت بهت زدگی برای اینکه بتوانی صدای ما را بشنوی باید تمام و کمال سکوت کنی و در عین حال ناباورانه هرگز فکرش را هم نمی کردی و در هیچ یک از محاسبات تو نمی گنجید که در این بازی پرحیله و شومی که به راه انداختی خودت بازنده بشوی !
۳-نگاهم کن ! ببین آرامشم رو ! که با خورشید و دریا هم تبارم/ نترسون کوه و از تکرار طوفان ! من ازتحریم تو ترسی ندارم
-و حالا شاعر حال خوب وخوش مردم ایران اسلامی رو به رخ دشمنمان می کشد : در این بیت هم درعین حالی که شاعر به رصد تحولات کشورمان توسط دشمن واقف است اما با غرور و افتخار به او می گوید : « نگاهم کن ! ببین !» و بعد برای دشمن می شمرد نعمت هایی رو که پروردگارمون به پاس تلاش های مومنانه مان در تمامی این سال ها نصیبمون کرده : آرامش الهی مون ، با خورشید روشن و هدایت گر و دریای پاک و بی انفعال هم تبار بودنمون رو و بعد یاد آوری مثل کوه مقاوم بودنمون در برابر تمام دشمنی ها و سختی ها در این سال ها رو بخصوص در هشت سال دفاع مقدس ! و بعد تحقیر کردن دشمن که : «نترسون کوه و از تکرار طوفان !» چرا که اساسا طوفان نمی تونه حتی ذره ای در کوه خلل وارد بکنه ! و بعد واضح و روشن اعلام کردن نبود حتی اندکی احساس ترس و واهمه در دلمون بخاطر ایمان به خدا و اتکا به تلاش ملت و شجاع بودن و مقاومت کردن مثل یک کوه در برابر طوفان تحریم !
۴-خدا رو دارم و خورشید یادش همیشه توی قلبم می درخشه / همون که لحظه لحظه عاشقونه ، بهم احساس آزادی می بخشه
-و حالا بعد از فقدان اون حس منفی یاد شده که همون «ترس» باشه ! این بار یاد آوری وجود احساسات مثبت در دل مردم مسلمان ایران که در واقع اون «ترس» ، ندارایی است و این ها دارایی های ارزشمند ملت ماست : داشتن ایمان به خدا که مثل یک خورشید همیشه در دلمون می درخشه و همه جا رو روشن می کنه تا در تاریکی نمونیم و راه رو گم نکنیم ، داشتن ایمان به همون خدایی که لحظه لحظه به پاس اطاعت کردنش بهمون احساس آزادی می بخشه !
۵-تو هر چیزی رو که ممنوع کردی بدست آوردمش با اعتقادم/ یه دنیا شاهدن تنهای تنها به پای اعتقادم ایستادم
-شاعر توی این بیت ، شاه کلید موفقیت و در واقع راز مقاومت ملتش رو برای دشمن بازگو می کنه و چگونگی مقاومت کردنمون رو بیان می کنه که : ای دشمن من ! هرچیزی که مورد نیاز ما بود و تو اون رو ظالمانه برما تحریم و ممنوع کردی با اعتقاد الهی و تلاشمون اون رو به دست آوردیم و تمام دنیا شاهد هستند که بر سر این اعتقادمان هم همچنان محکم و پا برجا ایستاده ایم .
۶-جوون و پرغرور و پر صلابت من از این سرزمین سرفرازم/ خودم فردام و ساختم تا بدونی همیشه از وجودت بی نیازم
-و باز هم به رخ کشیدن دارایی های همه ایرانیان : جوانی و سرزندگی مردم ما ، پر غرور بودنی که باعث خود باوری و اعتماد به نفس ملی ما شده ، پر صلابت بودنی که جلوگیری می کنه از رذالت و پستی کردن توسط یک ملت و در نهایت تاریخ پر افتخار این سرزمین که باعث سرافرازی آن شده است و این ایرانی بودن ما هم خود به تنهایی یک افتخار بزرگ است . همونطور که می دونید دشمن ، ما رو تحریم می کنه که به ما این مطلب رو به زور القاء بکنه که : شما چه برای زندگی امروز و چه فردای خودتون به من نیاز دارید و من با دریغ کردن ما یحتاج شما ازتون ، شما رو به زانو در خواهم آورد تا مطابق منافع من رفتار بکنید ! و شاعر در مصرع پایانی این شعر به خوبی پاسخ دشمن رو داده که ما ملت ایران ، خودمون آیندمون و فرداهامون رو خواهیم ساخت و ای دشمن ! بدون که تا ابد نسبت به تو« بی نیاز» خواهیم بود!
این مطلب در تاریخ: دو شنبه 13 مرداد 1393 ساعت: 15:36 منتشر شده است
برچسب ها : تحلیل شعر آهنگ بی نیاز,آهنگ نیاز حامد زمانی,